«Минуле у «цифрі»: місто, історія та цифрові технології»

«Минуле у «цифрі»: місто, історія та цифрові технології»

"Головна проблема, з якою стикаєшся, коли потрібно перевести текст манускрипту на сучасний носій, полягає в тому, що формат старого рукописного тексту, поля, прогалини, шрифти дуже сильно відрізняються від того, чим ми користуємося сьогодні ".

Сьогодні, незважаючи на складності, процес сканування документів колишніх епох триває. Але сканування не знімає проблем, пов'язаних з читанням манускприпта.

Приклад

 

"Це одна з фундаментальних праць сера Ісаака Ньютона, ви бачите, що типографська фарба, якою була надрукована ця книга, просвічує через сторінку, таким чином, можна легко помилитися в знаках і буквах, наприклад, буква "s" може збути поплутана з буквою "f" ".

В рамках пан'європейського проекту, який підтримується відповідними інститутами Єврокомісії, дослідники, що працюють в Національній бібліотеці Нідерландів, намагаються знайти рішення цієї проблеми.

Підсумки підводить Hildelies Balk, IMPACT Project Director

 

"Ми змогли поліпшити програмне забезпечення, і сьогодні цей" софт "вміє розпізнавати букви, є також опція, що дозволяє потім перевіряти прочитане, як і кілька інших".

Ця програма вже використовується надзвичайно широко, головним чином в пристроях, які дозволяють оцифрувати контент навіть в домашніх умовах.

Пояснення від Clemens Neudecker, Technical Manager for European Projects, Koninklijke Bibliotheek

 

"Погляньте, ось покрокова схема нашої роботи. По-перше, нам потрібно підрівняти саму "картинку", по-друге. підрізати "поля" на сторінці. По-третє, посилити контрастність. Остання маніпуляція потрібна для того, щоб фон не зливався з зображенням або текстом.
В результаті користувач отримує повністю відновлений і придатний для читання, без помилок і неточностей, текст. Є поділ на параграфи і абзаци.
Як кажуть розробники, вони змогли поліпшити якість надрукованого чи написаного від руки тексту як мінімум на 15%.

Резюме Hildelies Balk, IMPACT Project Director

 

"Те, що нам не вдалося оцифрувати, залишається для користувача невидимим. Але в будь-якому випадку, бракуючі фрагменти можуть бути відновлені за допомогою спеціальної пошукової системи".